Nabestaanden beter informeren, doet jouw gemeente mee?

Nabestaanden beter informeren, doet jouw gemeente mee?

In 2021 heeft de NVVB het interbestuurlijke programma Mens Centraal ondersteunt bij de landelijke invoering van een condoleancebrief aan nabestaanden. Onderstaand vind je meer informatie. Nu brengen we de condoleancebrief graag nog eens onder de aandacht en willen we inventariseren welke gemeenten dit ingevoerd hebben en wat de redenen zijn van gemeenten die het niet ingevoerd hebben. Graag vragen we jullie om deze enquête in te vullen >>
 
Nabestaanden wensen overzicht op regelzaken
Na overlijden regelt de uitvaartverzorger veel voor de nabestaanden, voornamelijk rondom de uitvaart. Maar na een overlijden moeten nabestaanden vaak nog veel meer zaken regelen. Alleen weten nabestaanden vaak niet wat er allemaal geregeld moet worden. Of waar ze moeten beginnen. Op Rijksoverheid.nl/overlijden kunnen zij een gepersonaliseerd overzicht van de te regelen zaken krijgen.
 
Hoe kunnen gemeenten helpen?
Met enkele eenvoudige handelingen kunnen gemeenten al helpen:

  • Bij elke overlijdensaangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een uittreksel van overlijden aan de uitvaartverzorger.
  • Nieuwe stap is dat de ambtenaar daarbij ook een brief meegeeft aan de uitvaartverzorger, die bestemd is voor de nabestaanden. Dit kan in een gesloten envelop samen met het uittreksel. De uitvaartverzorger geeft deze envelop aan nabestaanden.

De inhoud van de brief is empathisch van aard. Het bestuur van de gemeente condoleert de nabestaanden met het overlijden van hun dierbare. Ook staat in de brief een verwijzing naar rijksoverheid.nl/overlijden.

Nieuwsoverzicht