Paspoortsignaleringen

Paspoortsignaleringen

Meervoudige vermissingen
De circulaire 24b paspoortwet is enige tijd geleden aangepast nadat het besluit werd genomen dat meervoudige vermissingen niet langer een grond vormt voor een paspoortsignalering.

Het formulier om een informatieverzoek te doen op grond van het artikel 24 b is eveneens aangepast en te vinden op de website van RvIG. De grondslag meervoudige vermissingen is hier verwijderd. De andere grondslagen zoals bijvoorbeeld het vermoeden van fraude zijn blijven bestaan.

Uitreisverbod
Vorige week is ook de circulaire 23b Paspoortwet in gewijzigde vorm in werking getreden.

In artikel 23b van de Paspoortwet is geregeld dat de aanvraag van een nieuw reisdocument door een persoon met een uitreisverbod moet worden geweigerd. De regeling gold aanvankelijk tot 1 maart 2022, maar is inmiddels verlengd tot 1 maart 2027. De aanpassingen in deze circulaire ten opzichte van de circulaire van 20 februari 2017 zijn beperkt tot actualiseringen en zijn geen inhoudelijke wijzigingen.

Meer rechtsbescherming bij opname in het Register Paspoortsignaleringen
De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) heeft in twee uitspraken op 10 april 2024 bepaald dat gesignaleerde personen meer rechtsbescherming krijgen.

RvIG heeft in een nieuwsbericht onder andere laten weten dat de paspoort uitgevende instantie voortaan moet beoordelen of er gegronde reden is om te twijfelen aan de rechtmatigheid van de paspoortsignalering. Als die gegronde reden er is, moet zij het paspoort alsnog verstrekken.

Verder geeft RviG aan dat de ABRvS heeft beoordeeld dat een verzoek door een signalerende instantie tot opname van een persoon in het RPS aangemerkt moet worden als een besluit in de zin van artikel 1:3 van de Awb, en dat tegen dit besluit voortaan bezwaar ingediend kan worden en dat een procedure bij de bestuursrechter gestart kan worden. Dit betekent dat de huidige werkwijze met betrekking tot RPS verzoeken aangepast zal worden. De NVVB zal hierover overleggen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en RvIG.

Nieuwsoverzicht