NVVB in de Media

5 april 2022 - VNG

In een video van de VNG verteld Viana van Diepen, Strategisch Adviseur NVVB, meer over de inschrijving van Oekraïners in de BRP. Bekijk de video hier

5 april 2022 - NOS Radio 1 Journaal

Wie op dit moment een paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig heeft, moet daar langer op wachten. De gemiddelde wachttijd voor een ID-kaart is ruim een maand. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) bevestigt dit beeld. Charlotte van der Ree van de NVVB reageerde op het nieuws in het NOS Radio 1 Journaal.

5 april 2022 - NOS Journaal

Wie op dit moment een paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig heeft, moet daar langer op wachten. De gemiddelde wachttijd voor een ID-kaart is ruim een maand. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) bevestigt dit beeld. Charlotte van der Ree van de NVVB reageerde op het nieuws in het NOS Journaal. Vanaf 13.30 uur is het fragment te zien in het NOS Journaal van 18.00 en 20.00 uur van 5 april 2022. Bekijk het fragment hier

4 mei 2021 - Trouw
Zonder inschrijving kan de arbeidsmigrant naar zijn rechten fluiten

Inschrijving van arbeidsmigranten bij gemeenten gebeurt niet of nauwelijks, ook al is dat wettelijk verplicht. Ze wonen vaak op plekken waar het volgens de gemeente niet is toegestaan om permanent te wonen, bijvoorbeeld op vakantieparken. “Het komt voor dat gemeenten inschrijvingen om die reden weigeren”, zegt Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, die gemeenten adviseert over registratiekwesties. “Maar dat is tegen de wet. De gemeente moet iemand in de BRP inschrijven op het adres waar diegene verblijft.”
Lees hier het volledige artikel.

4 mei 2021 - De Groene Amsterdammer
Opgepropt in het vakantiepark

We doen alsof ze er niet zijn: arbeidsmigranten. Bijna 250.000 onzichtbaren leven aan de rand van onze samenleving, maar houden die wel draaiende. En ze krijgen geen coronavaccin. Bovendien wonen arbeidsmigranten vaak op plekken waar het volgens de gemeente helemaal niet is toegestaan om permanent te wonen, bijvoorbeeld op vakantieparken. ‘Toch is de gemeente wettelijk verplicht om iemand in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) in te schrijven op het adres waar diegene verblijft’, zegt Ronald Zijlstra daarover. Hij werkt voor de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, die gemeenten adviseert over registratiekwesties. ‘De gemeente mag zo’n inschrijving niet weigeren. Maar we weten dat dit voorkomt.’ 
​​​​​​​Lees hier het volledige artikel.

22 januari 2021 - BNR Nieuwsradio
Gemeenten worstelen met rondkrijgen verkiezingen

In de ochtendspits van vrijdag 22 januari komt onze vice voorzitter Henk van Dijkhuizen, portefeuillehouder verkiezingen bij de NVVB|, aan het woord over het onderwerp verkiezingen in coronatijd.  
Luister hier de uitzending.

5 januari 2021 - Artikel Wijkkrant Buitenveldert / Zuidas
Rechtstreeks zaken doen met jouw gemeente

Het komt geregeld voor dat burgers in Nederland een uittreksel van de BRP of een verklaring omtrent gedrag (vog) nodig hebben of een afspraak willen maken bij de gemeente. Deze zaken kan je rechtstreeks met jouw gemeente regelen. Voor een uittreksel, verklaring omtrent gedrag zal de gemeente de normale leges in rekening brengen. Een afspraak maken bij je gemeente is altijd kosteloos.

 

Er zijn websites actief die dit soort zaken voor jou willen regelen. Maar daar moet je dan extra voor betalen. Gemeenten werken niet samen met deze websites. Deze online loketten vragen je om gevoelige, persoonlijke informatie en soms zelfs een scan van je paspoort op ID-kaart. Zij berekenen een tarief voor hun diensten terwijl je vervolgens aan de gemeente ook nog de normale leges moet betalen. Zelfs voor het voor het maken van een afspraak bij de gemeente moet je betalen. Als je rechtstreeks bij de gemeente je afspraak maakt is dat altijd kosteloos. Bij gemeenten komen steeds meer klachten binnen van inwoners die deze wijze van handelen ervaren als oplichting. Heb je een uittreksel nodig of een vog of wil je een afspraak maken bij je gemeente, doe dat dan rechtstreeks bij jouw gemeente. Ontdek op de website van jouw gemeente op welke manier je zaken kan doen met de gemeente. Voorkom extra kosten. De gemeente is er voor jou!  

 

29 juni 2020 - Artikel de Stentor
Iedereen mag gratis blijven trouwen in Zwolle, teruggefloten burgemeester ‘handelde in geest van de wet’

Gratis trouwen blijft voor iedereen mogelijk in de gemeente Zwolle. Burgemeester Peter Snijders heeft maandagavond toegezegd de passage te schrappen die een kosteloos huwelijk enkel toestaat voor de allerarmste inwoners van de stad. Nederlandse gemeenten moeten van de wet mogelijkheden bieden voor een gratis huwelijk. Omdat er in Zwolle veel gebruik van wordt gemaakt, wilde het college van burgemeester en wethouders een dam opwerpen voor mensen die de kosten van een huwelijksvoltrekking prima kunnen betalen. Op die manier zouden stellen met heel weinig geld (zij die vrijgesteld zijn van het betalen van gemeentelijke belastingen) niet langer op een enorme wachtrij stuiten voor ze gratis in het huwelijksbootje kunnen stappen. Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken liet afgelopen weekend aan de Stentor al weten dat de burgemeester zich op glas ijs begaf met zijn voorstel. ,,Er staat nergens in de wet dat het gratis huwelijk alleen voor mensen met weinig geld is. Er wordt geen onderscheid gemaakt.’’ De wet uit 1897 laat weinig ruimte voor interpretatie. Lees hier het volledige artikel.

 

4 februari 2020 - Interview met Ronald Zijlstra I EditieNL
Onterecht doodverklaard, hoe kan dit?


In de afgelopen jaren is een aantal keer voorgekomen dat mensen onterecht doodverklaard werden. De echtgenoot van de 72-jarige Riet Mullekes uit Rijswijk kreeg bijvoorbeeld een brief van de gemeente: 'Gecondoleerd met het verlies van zijn vrouw.' Dat terwijl zij springlevend is. Haar man is daarentegen vorig jaar overleden. Een erg pijnlijke fout, maar helaas niet uniek. EditieNL vroeg NVVB adviseur Ronald Zijlstra hoe dit kan gebeuren en wat de gevolgen hiervan zijn.

15 maart 2020 - Interview met Ronald Zijlstra I Reporter Radio 1
Erkenning staatloosheid

Onderzoeksjournalistiek van de KRO NCRV. Grote gemeenten in Nederland willen een probleem wat de landelijke overheid laat liggen oppakken. Het gaat om mensen die erkend willen worden als staatloos. Nu staat er vaak bij hun naam 'nationaliteit onbekend'. Hierdoor hebben zij minder rechten, zoals het verkrijgen van de nederlandse nationaliteit. Hiervoor heb je een paspoort voor nodig, maar onder 'staatloosheid' is een paspoort niet nodig en kun je dus makkelijker en sneller naturaliseren. Gemeenten willen proberen meer inwoners als staatloos te registeren. Maar dit is niet zomaar toe te kennen, hiervoor moet de wet wijzigen, aldus Ronald Zijlstra. 

 

Like en volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de events van de NVVB!